Tervezze meg kirándulásait
Magyarország legnagyobb turisztikai adatbázisával!
  • Kirándulásaidhoz keress programokat, éttermeket, látnivalókat, szállásokat  egy helyen.
  • A Fizetés opcióval rendelkező szállásoknál fizethetsz SZÉP kártyával okos telefonon is.
  • A HOL mezőben tájegységekre, megyékre, vagy akár településre is kereshetsz távolság szerint
  • A MIT mezőbe keress bármire, ami érdekel pl. program, szállás, horgásztó, vagy szállás neve. Találatnak mutatjuk az összes tartalmat, amelyikben a keresett szó szerepel.

  • A MIT mezőbe írt, vesszővel elválasztott szavakat külön-külön keressük, vessző nélkül egyben
  • A térképes nézetnél egy nagyítási szint után már a térképrészlet összes találata megjelenik
  • Amennyiben a kereső üres, úgy a programokat keressük le egy évre előre.
1/7
  • Nincs a kért paramértereknek megfelelő találat.
Vidéki hírmondó

Közzétéve: 2015.02.23. Mon, 10:21, Szerző: Vidékjáró

Síeljünk hazai hólepte tájakon!

Végre megmutatja az igazi tél is szépséges arcát a hazai hegyekben, keljünk hát útra, ki-ki a maga hobbija szerint, síelni, szánkózni, kirándulni, vagy egyszerűen csak a friss levegőt beszippantani! De hova is indulhatunk, ha nem akarunk a távoli és drága pályarendszerek felkeresni?

Rögtön az első lehetőségként vegyük száma a Budapesthez közeli Visegrádot, mely nem csupán fantasztikus panorámájával rendelkező Fellegváráról, és hajdani királyi örökségeiről híres, hanem a csodálatos fekvésű sípályájáról is! A pályán síelve fenséges panoráma tárul elénk a Duna völgyére és Fellegvárra is, de ebben az élményben túrázás közben is részünk lehet. Maga a pálya kiválóan alkalmas tanulóknak, mivel enyhe lejtésű, de dinamikus sízők is szeretik, mert elég széles a gyakorláshoz. Már nyolc felvonó működik 3830 fő/óra maximális kapacitással, hóágyúk, sífutó- és szánkópályák vannak, tavasztól őszig gyepsíelés (rollka) és műanyag pálya is várja a síelőket. Mind kölcsönző, mind oktatás is igényelhető, de éhen, szomjan halni sem fogunk!

Szintén a fővároshoz való közelsége, és remek kínálatai miatt emelkedik ki a sorból Dobogókő, mely szintén az év minden szakában várja a friss levegőre vágyó városlakókat! Bár nem egy kifejezett síterep jelenleg még, de alsó lankás részén a tanulók is megtalálják számításukat, míg a felső fekete pálya szakasz az adrenalin szint szerelmeseinek nyújt remek szórakozást! Az egyik legtökéletesebb téli kiránduló terület a családok számára, rendszeres programokkal, sőt olyan különlegességekkel, mint fűtött Jurta sátorban való szállással, a hangulatos Makovecz féle hűttében remek éteremmel, és számtalan spirituális és természetgyógyászati kínálattal várja a vendégeket.

De távolodjunk el a fővárostól, hiszen az M3-as autópályán könnyen megközelíthető Mátrában két remek síterep is várja a tél szerelemeseit! Hagyományosan kiemelkedik a sorból a Kékestető, mely egyben az ország legmagasabb pontja, így az egyik leghóbiztosabb területe is. A csúcs 1014 méter, innen indul hazánk második leghosszabb lesiklópályája, amely 1,8 km hosszú, és a Mátraháza fölött fekvő Veronika-rétnél ér véget. A sí területen található a kékestetői Síakadémia, mely a legnagyobb oktatópálya-felülettel rendelkező síiskola. A három tanulópálya közül kettő felvonós. Hatalmas előnye, hogy a „déli” pálya szinte teljes hosszában alkalmas az alapiskola és a carvingtechnika oktatására. Komolyabb havazást követően Magyarországon csak itt indulnak igazi, erdei freestyle-túrák sível és snowboarddal Mátraalmásig.

A kezdőknek és középhaladóknak idén már három oktatói terasz áll rendelkezésére, köztük egy speciálisan az óvodás korosztály számára Hupikék Törpikék mesefigurákkal tarkított pálya. Magyarország tetején tizenkét sí- és snowboardoktató várja az egyéni és kiscsoportos oktatásra jelentkező vendégeket, így akik nem rendelkeznek megfelelő tudással, de kedvet éreznek a téli sportokhoz, itt belevághatnak. Az oktatáshoz, de természetesen a sikláshoz is remek, és színvonalas kölcsönző is rendelkezésre áll, ahogy az igazi síterepi hangulatot biztosító vendéglátó egységekből sincs hiány!

A közelben találjuk a másik jelentős síterepünket, a Mátraszentistváni Síparkot, melynek előnyös mikroklímával rendelkező lejtői mesterséges hóval borítva március közepéig biztosítják a lehetőséget a téli sportokhoz. A 90 napon át síelhető síközpont elsősorban a családi síelésre összpontosít, ezért a kék pályáktól kezdve a fekete lejtőkig mindenféle meredekségű pálya megtalálható itt. Az új, lankás területen található egy síóvoda is, melyhez természetesen egy tanulólift is tartozik. Az éjszakai világítással rendelkező új sípályák álomszerű környezetben, több mint egy kilométer hosszúságban haladnak a völgy felé, hidakkal is tarkított vonalon. A „Hütte élményt” Szibériai fenyőből épült hegyi kunyhók, és egy teraszos rönkbüfé biztosítja a remek fekvésű síközpontban, ahol rendszeresen rendezvények is várják a tél szerelmeseit.

De induljunk el a másik irányba is, hiszen nem csak Budapest környezetében és a Mátrában vannak remek hazai síterepek! Semmi kétség nem fér hozzá, az egyik legjelentősebb hazai síterületet is a Dunától nyugatra, a festői fekvésű, és pártalan, különleges mikroklímával rendelkező Eplény képviseli. Az eplényi Síaréna területén már az 1970-es években is síeltek, majd a ’80-as évektől fogva kiépített sípályákat és felvonókat létesítettek.  A Nordica Síaréna a 2006-ban kezdődött fejlesztéseknek köszönhetően mára az ország legkiterjedtebb és legnépszerűbb síkomplexumává nőtte ki magát. A komplexumban 2006-tól kezdődően kiépítették a víztározót, a hóágyúrendszert, a síházat, és sípályabővítést hajtottak végre, illetve megépült az első csákányos felvonó is, majd a régi tányéros felvonókat is csákányosokra cserélték. 2009-ben megépült a Szent Sólyom névre keresztelt négyüléses felvonó, mely azóta is egyedülálló Magyarországon, és ezt a nyári hónapokban is kihasználja a kirándulókon kívül a „Bringaréna” is, mely ugyan ezen a területen üzemel a hó eltűnését követően.

Az igazi síkőzpont hangulatról az induló ponton több vendéglátó egység, kölcsönző, szerviz és nagyon kevés szállást biztosító panzió is van, de a hegyen is hamisítatlan „síhütte” várja a szomjas és éhes sportolókat. Mind a létesítményeket, mind a fenséges panorámát biztosító kilátót bárki használhatja, mivel a 4 üléses felvonót nem csak sportolók tudják igénybe venni, egyedüliként hazánkban!  

Rövid körutunk kapcsán is látszik, hogy főleg a rövidebb idejű téli sportolásokért egyáltalán nem muszáj sok-sok száz kilométerre levő drága pályarendszerekre utaznunk, hiszen itthon is találunk remek lehetőségeket, ami hatványozottan igaz, ha csak a friss levegőért, kirándulásért indulunk a havas tájba! A lehetőségek megismerésében is kihasználásában segít a Chernel István Sí és Turisztika Klaszter, mely a hazai síturizmus fejlesztését tűzte ki célul azon gondolat alapján, hogy jobb itthon tanulni síelni, ahol sokkal olcsóbban jutnak tudáshoz, mint külföldön, ahol drágább terepen kezdenék elsajátítani a téli sportokat. Hallgassunk hát rájuk, és irány a téli természet!

Bővebb információk a hazai sípályákról: www.sieljitthon.hu és a www.sielok.hu weboldalon találhatóak.


Lap tetejére